Najis berwarna hitam

Najis saya berwarna hitam seperti tar. Perut saya rasa kurang selesa seolah-olah kembung dan ini mengurangkan selera makan saya. Saya bekerja di restoran dan saya makan banyak makanan berminyak seperti sos perang, mentega, mayones dan kuah yang mengandungi minyak. Najis saya berwarna hitam sejak 2 hari lalu. Apakah yang boleh dilakukan untuk menyelesaikan keadaan saya ini?

——-

Najis hitam, bergris atau seperti tar menandakan pendarahan dalaman. Salah satu sebabnya mungkin kerana makanan yang diambil. Kadangkala semakin usia kita meningkat, badan kita berubah dan alahan boleh berlaku. Makanan berminyak, berlemak dan pedas juga boleh mencetuskan sindrom ini. Ia juga boleh disebabkan jumlah zat besi yang berlebihan dalam makanan anda. Masalah ini boleh dirawat dengan hanya mengubah diet makanan anda.

Najis hitam juga boleh disebabkan pendarahan di bahagian atas gastrousus. Warna hitam menandakan kehadiran darah yang dihadamkan dalam najis. Ia lazimnya berpunca daripada penyakit atau kecederaan di mana-mana sistem penghadaman, dari bahagian mulut hingga usus kecil. Pendarahan itu sendiri boleh berlaku atas banyak sebab, baik yang ringan dan mudah dirawat mahupun yang mengancam nyawa. Penyakit yang mungkin dialami termasuk kanser perut, sirosis hati dan gastritis atau ulser peptik.

Satu lagi punca najis hitam ialah garam bismut sulfat, sejenis ubat yang diambil untuk merawat masalah penghadaman. Namun, najis hitam dalam kes ini tidak menandakan pendarahan gastrousus.

Untuk menangani masalah ini, anda harus makan sayuran dan makanan yang kaya dengan serat semula jadi dan kurang lemak tepu. Jika anda sedang mengambil ubat, anda masih boleh meneruskan pengambilannya tetapi elak penggunaan ubat antiradang yang berterusan dan berlebihan seperti ibuprofen, naproxen dan aspirin. Di samping itu, anda harus mengehadkan pengambilan alkohol memandangkan jumlah alkohol yang banyak boleh merengsakan pelapik esofagus dan perut dan ini boleh menjadi punca pendarahan.

Jika anda tidak dapat mengenal pasti sebab pemakanan sebagai punca najis hitam, dan jika anda mengalami kembung perut dan khususnya rasa tidak selesa atau sakit dalam perut, anda harus berjumpa dengan doktor. Lebih awal anda mengetahui sebab musababnya, lebih awal anda boleh mendapatkan rawatan dan lebih cepat anda boleh mengatasi masalah tersebut.

————

Professor Madya Dr Sheikh Anwar Abdullah adalah seorang perunding gastroenterologi dalam Badan Penasihat Perut Sihat. Penulis ini tidak mempunyai kaitan dan tidak menyokong sebarang jenama atau produk. Rencana ini adalah sumbangan Badan Penasihat Perut Sihat dan disokong oleh Program Perut Sihat Vitagen. Untuk mendapat buku panduan kesihatan penghadaman secara percuma atau maklumat lanjut, sila hubungi 03-5621 1408.